Thursday, June 10, 2010

La SERIGRAFIA ARTISTICA - ARTISTIC SCREENPRINTING

From www.marcostorres.com

Cat:
La serigrafia és una antiga tècnica d’impressió artesanal que es va iniciar a la Xina, a l’Edat Mitjana. Va aparéixer a Europa a finals del segle XIX i va ser represa pels artistas del Pop Art i de l’Op Art a Nortamèrica als anys 60, els quals van convertir els originals serigràfics en una revolucionària tècnica d’expressió.
I és que les grans possibilitats que ofereix la serigrafia artística en quan a calitats de color i textura va fer d’ella un mitjà utilitzat per molts dels principals artistas del segle pasta: Warhol, Dalí, Picasso o Miró, entre d’altres, van triar la serigrafia per realitzar gran part de les seva producció gràfica.
L’estampació de cada còpia es realitza mitjançant un complexe procés artesanl que exigeix una capacitació tècnica especialitzada. En aquest cas s’ha comptat amb l’extraordinari treball d’estampació de l’equip de Ramón Sayans, la seva observació precisa i la seva escrupulosa exactitud técnica, units als molts anys d’experiència en l’ofici han fet posible la calitat i l’aspecte final d’aquestes obres.
El procés comença obtenint una pel.lícula a partir del disseny original pel métode del fotogravat, amb la que es confeccionarà la matriu. La matriu és un teixit sintètic composat per milers de fils molt fins i resistents, que estan tibatgs sobre un marc de fusta. Per aquestes especials característiques, la matriu, o malla serigràfica, permet el pas de la tinta quan aquesta s’arrosega sobre ella pressionant amb una racleta o espàtula de goma amb fil, traslladant-se així al paper. Cada color exigeix la preparació d’una nova matriu, i les còpies s’obtenen repetint tot el procés, una a una.
Les làmines de paper resten durant la nit anterior se parades entre sí sobre safates especials per a que el paper s’habitui al nivell d’humitat del lloc, i abans de procedir a la impresió es preveuen els efectes que s’obtindrán mitjançant unes seqüències de proves molt estudiades, una a una. Com les edicions són limitades a un número determinat de còpies, un cop acabat el procés les matrius es destrueixen, pel que seria impossible repetir la edició exactamnet igual a l’original.
A més, cada còpia està numerada i signada de puny i lletra per l’autor, el que converteix cada còpia en un original. Tot això, unit a les seves extraordinaries qualitats en quan a presència, intensitat i calitat de color fan que la serigrafia artística, com a forma d’art mútltiple, ostenti la condició d’obra original, com una pintura, un dibuix o una escultura.


Esp:
La serigrafía es una antigua técnica de impresión artesanal cuyos inicios se remontan a China, en la Edad Media. Apareció en Europa a finales del siglo XIX y fue retomada por los artistas del Pop Art y del Op Art en Norteamérica en los años 60 del siglo XX, quienes convirtieron los originales serigráficos en una revolucionaria técnica de expresión.
Y es que las enormes posibilidades que ofrece la serigrafía artística en cuanto a calidades de color y textura hicieron de ella un medio utilizado por muchos de los principales artistas del siglo pasado: Warhol, Dalí, Picasso o Miró, entre otros, escogieron la serigrafía para realizar gran parte de su producción gráfica.
La estampación de cada copia se realiza mediante un complejo proceso artesanal que exige una capacitación técnica especializada. En este caso se ha contado con el extraordinario trabajo de estampación del equipo de D. Ramón Sayans, cuya observación precisa y escrupulosa exactitud técnica, unidos a los muchos años de experiencia en el oficio han hecho posible la calidad y el aspecto final de estas obras.
El proceso comienza obtenido una película a partir del diseño original por el método del fotograbado, con la que se confeccionará la matriz. La matriz es un tejido sintético compuesto por miles de hilos muy finos y resistentes, que están tensados sobre un marco de madera. Por estas especiales características, la matriz, o malla serigráfica, permite el paso de la tinta cuando ésta se arrastra sobre ella presionando con una racleta o espátula de goma con filo, trasladándose así al papel. Cada color exige la preparación de una nueva matriz, y las copias se obtienen repitiendo todo el proceso, una a una.
Las láminas de papel permanecen durante la noche anterior separadas entre sí sobre bandejas especiales para que el papel se habitúe al nivel de humedad del lugar, y antes de proceder a la impresión se prevén los efectos que se van a obtener mediante unas secuencias de pruebas muy estudiadas, una a una. Como las ediciones son limitadas a un número determinado de copias, una vez acabado el proceso las matrices se destruyen, por lo que sería imposible repetir la edición exactamente igual a la original. Además, cada copia está numerada y firmada de puño y letra por el autor, lo que convierte cada copia en un original. Todo esto, unido a sus extraordinarias cualidades en cuanto a presencia, intensidad y calidad de color hacen que la serigrafía artística, como forma de arte múltiple, ostente la condición de obra original, como una pintura, un dibujo o una escultura.



Eng:
Screenprinting is an antique printing technique wich origins date bak to China, during the Middle Ages. It appeared in Europe at the end of the 19th century and it was readopted by the Pop Art and Op Art artists in America, who turned the original screen printings into a revolutionary expression technique during the 60’s. The great amount of possibilities offered by the artistic screen printing in referece to colour and texture used by the most of the main artists of the las Century: Warhol, Dalí, Picasso or Miró, among others, chose screen printing technique to make most of their graphic production.
The printing of each copy is made by complex handcrafted process wich requires a specialized technical training. One of the highlights of this process is the extraordinary printing work of Mr. Ramón Sayans’ team, whose thorough technical accuracy and his great experience in the art of screenprinting have made the quality and the final look of these pieces possible.
The process begins using a screen made of a piece of porous, finely woven fabric of polyester, scretched over a frame of aluminium. Areas of the screen are blocked off with a non-permeable material to form a stencil, wich is a positive of the image to be printed, that is, the open spaces are where the ink will appear. The screen is placed on top of the screen. The operator then uses a rubber blade to move the mesh down to the substrate and pushes it to the rear of the screen. The ink that is in the mesh opening is transfered by capillary action to the substrate in a controlled and prescribed amount.
The paper sheets remain the previous night long separated from one another on special plates so as the paper becomes accustomed to the level of humidity of the place, and before printing the effects that are going to be obtained are foreseen bya a sequence of very detailed tests, one by one. As the editions are limited up to a specific amount of copies, once the process is over the screens are destroyed, so it would be impossible to reprint an edition identical to the original one.
Furthermore, each copy is isgned and numbered by the artist, wich makes each copy an original itself.
All this, together with its extraordinary qualities regardin its presence, intensity and colour quality make that screenprinting, as a multiple form of art, holds the status of an original piece of art, as a painting, a drawing or a sculpture.
www.can-pop.com

No comments:

Post a Comment